Sürekli değişen sosyal medya algoritmaları ve kullanıcı davranışları, markaları sosyal medyada güncel ve dinamik bir yapıya itiyor. Markalar için müşterileri ile kuracakları etkili dijital iletişim; artık daha kişiselleştirilmiş, reklamla entegre ve çeşitlendirilmiş olmalı.

Tüm bu değişimlerin sonucunda sosyal medyada içerik yönetimini doğru kurgulamak için birkaç noktayı incelemek gerekiyor;

Organik Erişim Sorunu

Nielsen raporuna göre Facebook organik erişimi yıllar içinde düşerek 2017 itibariyle %0,5 civarına kadar ulaştı. Yeni gelişmeler ve açıklamalar bu sayının daha da altına düşeceğini gösteriyor. Örneğin 1 milyon takipçisi olan bir sayfada paylaşılan içeriği, ortalama 5 bin kişi görebiliyor.

organik-erisim
Nielsen, Agora Pulse

Mark Zuckerberg 2018 planları arasında Facebook kullanıcılarının talebi üzerine algoritmada değişikliklere gidileceğini açıkladı. Kullanıcıların News Feed’de marka, işletme ve medya yayınlarından çok arkadaşları, aileleri ve gruplarından gönderiler ile karşılaşacağını belirtti. Bu da organik erişimin 2017’deki %0,5 oranının altına düşeceğini ve markalar için kişiselleştirilmiş iletişim ile reklam harcamalarının önemini gösteriyor.

 

Facebook’un yıllar içindeki reklam gelirlerindeki artış ile organik erişim düşüşü arasındaki ters korelasyon oldukça net. Facebook’un 2018’de reklam gelirlerindeki artış bu doğrultuda öngörülebiliyor.

Facebook reklam

 

Organik erişimin düşüşü ve reklama bağımlılık sonucu, markalar tarafından özenle hazırlanan haftalık ve aylık içerik takvimleri neredeyse sadece paylaşan kişinin ve markanın takibinde kalıyor. Sayfada paylaşılan, reklam gösterimi yapılmayan her organik içerik, kimseye erişemeden unutulmaya mahkum. Bu durumda sadece sayfada paylaşmak üzere hazırlanan içerik takvimleri işlevsiz kalıyor.

Etkili bir sosyal medya içerik yönetimi için markaların izlemesi gereken yol temelde basit. Bunu hayata geçiren markalar ise öne çıkıyor.

  • Hedef kitlenizi ortak özellikler ve davranışları doğrultusunda küçük parçalara bölmek,
  • Bu parçaların her birine ilgileneceği konularda ve formatlarda içerikler hazırlamak,
  • Hazırladığınız içerikler için hedef kitlenin davranışlarına uygun dağıtım kanallarını belirlemek,
  • Dijitalin detaylı hedeflemeye sahip reklam özelliklerinden faydalanmak.

 

Sosyal Medyada Her Kullanıcının Davranışı Farklı.  Hepsine Aynı Mesajla Ulaşmak?

Sosyal medyada kullanıcılar markaların paylaştıkları içeriklerle farklı şekillerde etkileşim oluşturuyor. Kullanıcıların bir kısmı içeriği görüp geçerken, bir kısmı tıklayıp web sitenizi inceliyor, bir kısmı sadece paylaşımı beğeniyor. Bu aksiyonları gerçekleştiren kullanıcıların marka bağlılıkları, dijital davranışları, ilgi alanları farklı.

1

Peki bu kitlelerin her birine aynı mesaj ile gitmek ne kadar doğru?

  • Erişim sağladığınız kişilerde daha fazla bilinirlik oluşturmayı amaçlayabilirsiniz.
  • Gönderilerinizi beğenen kişileri sitenize yönlendirmeye çalışabilirsiniz.
  • Halihazırda ürünlerinizi alan kişiler için marka bağlılığınızı artıracak çalışmalar yapabilirsiniz.

Tüm bunlar için ise bu kitleleri birbirinden ayırıp, amaca yönelik farklı içeriklerle ulaşmalısınız.

Kitlelere Özel İletişim… Nasıl?

Hedef kitlenizi anlamlı gruplara böldünüz, her birine ayrı mesajla ulaşmanız için bu kitlelerin karakterini ve marka bağlılığını anlamak gerekiyor.

  • Sizinle bağı zayıf olan, ya da yeni ulaşmak istediğiniz kitleye markanızı tanıtan, öne çıkan yönlerini gösterecek içerikler ile ulaşabilirsiniz.
  • Halihazırda markanızı tanıyan, sosyal medyada ufak etkileşimlerde bulunan kitleleriniz için sizi seçmelerini sağlayacak fırsatlar sunabilirsiniz.
  • Markanızın müşterisi olan, sitenizden alışveriş yapan ya da uygulamanızı indiren kitleleriniz için bağlılığını sağlamlaştıracak fırsatlar içeren, faydalı bilgiler ile ulaşabilirsiniz.

Örneğin aşağıdaki Nike paylaşımı basketbol ve matematik üzerinden öğrenci kitlesini hedefliyor, bu kitlenin ilgisini çekecek grafiksel bir çalışma ile kitleye özel mesaj ve format ile ulaşıyor.

 

Özel günler de markalar için etkili fırsatlar barındırıyor. Dünya Kadınlar Günü için hazırlanan, 6 kadın ve 6 iyi fikri birleştiren çalışma iyi örnekler arasında.

 

Video içerikler sosyal medya kullanıcıları tarafından çok daha fazla tüketiliyor. Markalar tarafından üretilen video içerikler markayı ve ürünü tanıtma konusunda etkili.

 

How do you style your denim? 👖 @septumpapi #DenimIsMyCanvas #HM H&M (@hm)’in paylaştığı bir gönderi ()

 

Ayrıştırılmış hedef kitlelerinize farklı mesajlarla ulaşırken sosyal medyanın farklı içerik formatlarını kullanabilirsiniz.

Facebook’un şu an yayında olan çeşitli içerik paylaşım formatları bulunuyor. Sadece bir görsel, üzerine de bir metin paylaşımı en kolay ve en çok kullanılan format olsa da insanları dahil etmek için farklı yöntemler kullanmak önemli. Kitlenize kanvas içeriklerle zengin bir deneyim, video içeriklerle görsel bilgi akışı sunabilir, anketler ve formlarla kitlenizi ölçümleyip dönüşümünüzü artırabilirsiniz. Özellikle son dönemde canlı yayın etkisini de göz ardı etmemek gerekir.

icerik

 

Facebook Kreatif Merkezi, bu doğrultuda markalar için çok güzel bir ilham kaynağı.

 

Hedef kitlenizin sitenize gelmesini, alışveriş yapmasını istiyorsanız, onları harekete geçirecek mesaj ve format kullanabilirsiniz. Aşağıdaki carousel paylaşımı ise buna güzel bir örnek.

Facebook dışında Youtube’da videolar, Slideshare’da sunumlar, Instagram’da Story paylaşımları ve canlı yayınlar da farklı içerik formatlarına örnekler.

 

Reklamlar Elinizdeki Fırsat

Sosyal medyada reklamlar ile çok detaylı hedef kitleler belirleyebilme ve bunlara ayrıştırılmış içerikler gösterme fırsatı bulunuyor. Örneğin siz Bağdat Caddesi’nde bir diyetisyensiniz ve yakın lokasyonda oturan ilgili kişilerin sizi tanımasını istiyorsunuz. Suadiye’de iPhone 7-8 kullanan, 25-45 yaş arası kadınlara ulaşma imkanınız var. Hatta bu kitle içerisinden sağlıklı beslenme ya da diyet ile ilgilenen kişileri ayrıştırabilirsiniz. Ve bunu sayısız çeşitle çoğaltabilirsiniz. Hedef kitlenizi bu kadar ayrıştırma fırsatınız varken neden tüm hedef kitlenize aynı içerik gösteresiniz?

 

reklam2

 

Platform Çeşitlendirmesi

Üretilen sosyal medya platformlarının çeşitliliği attıkça, kullanıcılar farklı platformları deneyimlemeye başlıyor. Hedef kitle davranışları da markayı birinci dereceden ilgilendiriyor. Markalar için platform çeşitlendirmesi oldukça detaylı ve uzun bir konu. Markaya ve dijital iletişim amacına göre stratejiler değişiklik gösteriyor.

Markaların en çok kullandığı Facebook, Instagram ve Twitter ana iletişim platformları dışında birkaç örneğe bakabiliriz;

Youtube, video arama motoru olarak konumlandığı dijitalde markalar için büyük bir fırsat. Reklam maliyetlerinin düşük olması, iyi hedefleme kriterleri, ölçümleme olanakları markaları da tv reklamlarından Youtube’a yönlendiriyor.

Slideshare, organik olarak kitlenize ulaşabileceğiniz Google’da avantajlı bir sosyal ağ. Markanızla ya da sektörünüzle ilgili sunumlar oluşturup yayına alabilirsiniz.

Scorp, hedef kitlesi uygun olan markalar için çok dinamik bir kanal. İnsanların markanız ile ilgili içerik üretmesini bu platform ile sağlayabilirsiniz.

 

“Dijital” bir fırsatlar evreni ve markaların yapabilecekleri çok çeşitli eylemler bulunuyor. Markanızı ve hedeflerinizi iyi belirlediğiniz, anlamlı küçük hedef kitlelerinizi iyi tanıyıp anladığınız durumda içerik stratejinizi etkili şekilde oluşturabilirsiniz.

Özetle bu büyük İçerik dünyasına bakacak olursak;

 

Yolun amacı, yolda olmaktır.

Yolda olmak güzeldir, varmak sıkıcıdır.

Biz Salı İnsanlarıyız.

Hepimizin öğretmeni Morrie Schwartz’a saygılarımız, bizi Morrie ile tanıştıran Mitch Albom’a sevgilerimizle…

Her hafta Salı günleri hayat ve hayatın içindeki konular üzerine bir araya gelmek seni de keyiflendiriyorsa aramıza katıl, her Salı mailini kontrol etmeyi unutma.