Yeni “online” projelerde bir kaç can alıcı nokta var. Bu noktalar çok net olmazsa projenin ayakta kalması çok zor oluyor ve çoğu zaman harcanan emek yanlış adımlar yüzünden boşa gidiyor.

– Fark Yaratmak

Yeni bir projenin kesinlikle benzerlerinden farklı bir yanı olması gerekiyor.

Bu farklı yan da insanların ihtiyacı olan birşey olmalı.Bknz: Danışmanlık yaptığım bazı müşterilerimden “fark yaratan özellik” olarak çok sık duyduğum birşey;E-ticaret sitelerinin bazılarında yan menüdeki bileşenlerin yerini değiştirebiliyorsunuz.

– Peki bu ziyaretçileriniz için gerçekten fark yaratıyor mu?

– Ziyaretçi bunu niye yapsın?

– Ziyaretçi sitenize niye giriyor? (Amacınız satış yapmak mı ziyaretçiyi sitede uzun süre tutmak mı?)

– Bileşenleri değiştirmenin ziyaretçilerinize ne faydası olacak?

(Ayrıca bu değişiklikleri sayıp, raporlayan bir sistemde bulunmuyor)–Cevap yok!

– İyi bir konumlandırma (Algı oluşturma)

İnsanlarda iyi bir algı oluşturmak bir proje açısından çok önemli. İyi bir algı oluşturduktan sonra, hizmetiniz kötüleşse dahi belli bir süre insanlar sizi terketmeyecektir.İyi bir algı oluşturmanın yolu da iyi(ve farklı) bir konumlandırmadan geçiyor.Konumlandırma için aşağıdaki soruların cevabı çok iyi belirlenmeli;İnsanlar sizin sitenize;

– Neden girecek?

– Ne sıklıkta girecek?

– Sitenize hangi kesimden insanlar girecek (demografik bilgiler)- Sitenize reklam verecek olan kişiler hangi tip ziyaretçiye hitap edecek? (Sitenize her çeşit insan mı giriyor, yoksa belli bir kesim mi? ) iyi bir konumlandırma” bir sitenin reklam almasında da çok önemli bir yere sahip . Şuan ziyaretçi sayısı kendilerinden 10 kat fazla olan sitelere göre “reklamdan” çok daha fazla kazanan bir çok proje mevcut.

– Gelir modeli

İlk 2 maddede belirttiğim kısımları çok iyi yapmış olabilirsiniz ama projeyi yayına aldığınızda “gelir modeli” net değilse, herşey iyi gitmesine rağmen ayakta durmanız zor olabilir. Çünkü ilk 2 maddede belirttiğim özellikler size normalden fazla maliyet oluşturacak ve iyi bir gelir modeline sahip değilseniz bir süre sonra bu maliyetleri karşılayamayacak duruma gelebilirsiniz.

Tercih edilmemesi gereken gelir modeli; Reklam alarak para kazanmak

– Projeyi yayına aldıktan belli bir süre sonra reklam alarak para kazanmayı hedeflemek en yanlış gelir modellerinden bir tanesi.Projenizde gelir modeliniz bu ise, projeyi yayına almadan önce rakiplerinizi, rakiplerinize “sürekli” reklam verenleri ve reklam ücretlerini araştırıp, çok iyi analiz etmelisiniz. İncelemeniz sonucunda para kazanmanız zor görünüyorsa projeden vazgeçmenizi öneririm.

Türkiye şartlarında reklam alarak para kazanmak gerçekten çok zor bir durum. (Biz bunu Dipnot.tv’de de çok fazla yaşadık) Bu gelir modeline sahip projelerin reklam almak için ilk tercihi Google adsense oluyor. Google adsense eskiden tık başına 0,1-0,3$ verirken şimdi 10 tıklanmaya 0,1$ dahi vermeyebiliyor.

Örnek: Günlük 10 bin ziyaretçiniz olduğunu düşünelim. %3 tıklanma oranı ile günlük 300 tıklanma alırsınız. Google adsense tıklama başına 0,05 TL kazandırsa, günlük geliriniz 15 TL, aylık geliriniz 450 TL olacaktır. (Bu rakamlar hiçkimseyi tatmin etmeyecektir.)

Sonuç olarak yeni bir proje üzerinde çalışanlara, projeyi yayına almadan önce bu 3 can alıcı noktayı netleştirmelerini öneririm

Yolun amacı, yolda olmaktır.

Yolda olmak güzeldir, varmak sıkıcıdır.

Biz Salı İnsanlarıyız.

Hepimizin öğretmeni Morrie Schwartz’a saygılarımız, bizi Morrie ile tanıştıran Mitch Albom’a sevgilerimizle…

Her hafta Salı günleri hayat ve hayatın içindeki konular üzerine bir araya gelmek seni de keyiflendiriyorsa aramıza katıl, her Salı mailini kontrol etmeyi unutma.