Facebook’un dün akşamki etkinliğinde duyurduğu Graph Search hemen hemen herkesde heyecan yaratan bir gelişme oldu. Teorik olarak düşündüğümüzde şu ana kadar alışkın olduğumuz arama deneyimimiz Facebook Graph Search ile değişebilir.

Ancak Graph Search’ün bu deneyimi değiştirmesi  kısa vadede sadece teoride kalacak gibi gözüküyor. Nedenlerine bakacak olursak;

 

  • Facebook’ta 2008’den itibaren “like”ladığınız sayfaları yıl bazında görebiliyorsunuz:  Facebook.com/username/favorites . Kısa bir inceleme yapın,

– “Like”ladığınız  sayfaları ve markaları gerçekten beğeniyor musunuz?

–  Tavsiye etmeye değer buluyor musunuz?

– 2010’da beğendiğiniz bir markayı hala beğeniyor musunuz?

– Bir çoğu News Feed’inizde çıkmadığı için hangi markaları beğendiğinizi bile hatırlamıyorsunuz değil mi?

 

  • Eş, dost rica etti diye “like”ladığınız sayfaları hatırlıyor musunuz? O markaları gerçekten de tavsiye etmeye değer buluyor musunuz?

 

  • Facebook’taki fan maliyetinin çok düşük olduğunu biliyorsunuz. Bunun sonucu olarak marka sayfalarının fan sayıları milyonlara ulaşmış durumda. Ek olarak, reklamlar, yarışmalar, kampanyalar vs sebebiyle aynı sektördeki markaların bir çoğunu beğenen kişi sayısı da oldukça yüksek.

Peki bu kişiler gerçekten hangi markayı tercih ediyor? Bilmiyoruz. 

 

Bu maddeler çoğaltılabilir ancak hepsinin içerdiği ana konu “Bir kişinin “like”ladığı sayfalar ve markalar, o kişinin gerçek beğenilerini yansıtmıyor.”

 

Konuyu daha da temele indirirsek, insanların beğendiği sayfalar onların satın alım alışkanlıklarını da göstermiyor. (Facebook’ta BWM’yi beğenen bir kişi aslında Opel sahibi olabilir)

 

Tüm bu sebepler nedeniyle Graph Search’ün kısa vadede arama deneyimimizi değiştireceğini düşünmüyorum. Ancak Facebook “like” kalitesini artırarak belirli bir standarda ulaştırırsa Graph Search işte o zaman bize “farklı bir deneyim ve alışkanlık” kazandırabilir.

Yolun amacı, yolda olmaktır.

Yolda olmak güzeldir, varmak sıkıcıdır.

Biz Salı İnsanlarıyız.

Hepimizin öğretmeni Morrie Schwartz’a saygılarımız, bizi Morrie ile tanıştıran Mitch Albom’a sevgilerimizle…

Her hafta Salı günleri hayat ve hayatın içindeki konular üzerine bir araya gelmek seni de keyiflendiriyorsa aramıza katıl, her Salı mailini kontrol etmeyi unutma.